MARX ARKITEKTUR

KULTURHUSET CYKLOPEN I STOCKHOLM


Det prisbelönta Kulturhuset Cyklopen ritades av Victor Marx. Huset är en arkitektritad hallbyggnad av stål och infärgad kanalplast med ett fotavtryck på 200kvm. Inuti hallen hänger andra våningen, designad som en isolerad låda buren av limträpelare, 5 meter över det slipade betonggolvet. Huset nominerades 2015 till det prestigefulla Mies Van Der Rohe priset.

Hallbyggnaden har en plastfasad av polycarbonat, en brandtålig typ av kanalplast, med ett isolervärde motsvarande ett treglasfönster. Hallen värms upp av spillvärme från den isolerade boxen och från dess besökare.

Byggnaden är designad för att kunna uppföras av lekmän genom den självbyggnadsworkshop som pågick i 3 år innan huset stod klart 2013. Stålfasaden är utformad som en byggnadsställningsstomme som går att stapla på varandra. Delarna är anpassade för att passa ihop med prefabricerade plåtplank som utgör husets korridorer. Det intressanta med självbyggnadsprojekt är att logiken för ekonomiskt byggande ställs på huvudet. I det kommersiella byggandet så är alla åtgärder som sparar in arbete ekonomiska, vilket leder till en hög grad av industriell produktion. Byggandet sker då effektivt på en fabrik. Sedan monteras delarna med hjälp av en liten arbetsstyrka och storskalig lyftutrustning på byggplatsen. Men i ett självbyggnadsprojekt så är arbetskraften gratis vilket gör arbetsintensiva processer med billiga icke bearbetade material ekonomiskt. Detta medför en utdragen byggnadsprocess där det exempelvis är billigare att lyfta tunga balkar för hand än att hyra en kran. Den långa byggnadsprocessen i sin tur leder till dyra kostnader för hyra av byggnadsställningar, som betalas per dag, vilket skapade husets koncept där husets stomme samtidigt är en byggnadsställning. En bieffekt av denna arbetsintensiva produktion är att den är ekologisk på samma sätt som produktion i fattiga länder med låga löner och en gammaldags hantverkstradition är det. På temat fattigmannens hållbarhet så är även strukturen med en uppvärmd del av huset omgivet av en hallbyggnad som följer årstidernas temperaturskiftningar ekologiskt på samma sätt som de gamla gårdarna, där familjen och djuren samlades i ett rum under vintrarna, för att inte behöva värma upp hela huset och för att utnyttja värmen från djur och människor.

ARTIKLAR

KULTURHUSET CYKLOPEN

Kulturhuset Cyklopen by night, arkitektritat kulturhus
Kulturhuset Cyklopen, interiör med transparanta väggar av kanalplast
Kulturhuset Cyklopen, interilör i det dubbelhöga konsertrummet
Kulturhuset Cyklopen, interiör från baren
Kulturhuset Cyklopen, fasaden i sin fulla höjd inomhus
Shortlisted for Wan awards, color in architecture 2015
Nominerades 2015 till Mies van Der Rohe priset
Tilldelades SA-priset 2013